Undgå smitte med rene hænder
Hvad betyder god håndhygiejne? Skal du vaske hænder eller bruge hånddesinfektion? Hvor tit skal hænderne renses? Og hvad er en potentiel smitsom kontaktflade? Der er mange spørgsmål og overvejelser, når vi skal tage hensyn til os selv og hinanden i en travl hverdag. Vi svarer på alle dine spørgsmål.
Sundhedsstyrelsen skriver i deres artikel, Rene hænder, at god håndhygiejne er den vigtigste og mest effektive måde at forhindre smitte. Du undgår både at blive smittet, men også at smitte andre, hvis du har fokus på rene og bakteriefri hænder.
Hvad er bedst?
Håndvask vs håndesinfektion
Der er selvfølgelig forskel på en almindelig håndvask og brugen af hånddesinfektion, men Sundhedsstyrelsen bekræfter at god håndhygiejne kan være enten eller. Forskellen på de to metoder tager udgangspunkt i kontekst og velvære. Der er steder og situationer, hvor hånddesinfektion giver sig selv: Hvis du ikke kan komme til en håndvask. Hånddesinfektion er perfekt til f.eks. offentlig transport, udendørs aktiviteter og butiksbesøg.
Konteksten for din dagligdag og dit arbejde har også meget at sige. Sundhedsstyrelsen anbefaler bl.a. altid håndvask fremfor desinfektion i en kontekst der hedder madlavning og spisning samt efter toiletbesøg og bleskift. Hvis du har et arbejde, hvor god hygiejne betyder hyppig rengøring af hænder på daglig basis, kan håndvask være meget udtørrende for hænderne. Her kan hånddesinfektion være et godt alternativ i løbet af dagen.
Hvor tit skal jeg vaske hænder og desinficere?
Der er mange meninger om, hvor hyppigt du skal vaske eller desinficere hænderne. Selvom det altid er bedre at rense en gang for meget end en gang for lidt, kan du følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og være på den sikre side. De skriver, du altid skal vaske hænder og desinficere ved disse lejligheder:
- Har været steder, hvor der er mange mennesker (f.eks. indkøb, institutioner, offentlig transport m.m.)
- Inden du laver mad og spiser
- Altid efter du har rørt ved grøntsager og råt kød
- Altid efter toiletbesøg og bleskift
- Når du hoster eller pudser næse
- Når du har gjort rent, rørt ved vasketøj eller affald
Har du tørre hænder efter håndsprit?
Du er ikke den eneste, der døjer med irriterede, tørre hænder efter den daglige håndhygiejne. Det er helt normalt at huden kommer under pres ved hyppig håndvask, desinfektion og håndsprit med alkohol. I nogle tilfælde kan hænderne udvikle eksem, der er svær at komme til livs. Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal skære ned eller undgå håndrens. Det er en vigtig foranstaltning i en sygdomsfri hverdag.
Hvad hjælper på tørre hænder? Ligesom du tænker håndvask og desinficering ind i din hverdag, skal du tænke pleje ind også. Det behøver ikke være omstændige ændringer, men små justeringer her og der. Når du vasker dine hænder, kan du bruge parfumeri håndsæbe og undgå for varmt vand. Vær opmærksom på at alt sæbe bliver vasket af hænderne og at du tørrer dem ordentligt, uden gnide for voldsomt. Når hænderne er rene og tørre kan du påføre en mild, neutral fugtighedscreme.
Et alternativ til håndsprit
Håndsprit er hårdt for hænderne og kan være ubehageligt, hvis du døjer med tørre hænder, der sprækker. Hos Bropharma forhandler vi det innovative mærke, Zoono, der er et perfekt alternativ til den almindelige håndsprit. Zoono Hånddesinfektion dræber bakterier og kappebærende vira og er dermatologisk testet.
Det helt unikke ved Zoono hånddesinfektion er, at den lægger en beskyttende coatning på huden der aktivt og effektivt bekæmper sygdomsfremkaldende patogener. Zoono Hånddesinfektion er det perfekte supplement til tasken. Læs mere om teknologien bag.